Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan

V Prešernovem gledališču so odpovedali osrednji del petdesetega Tedna slovenske drame.

V Prešernovem gledališču upajo, da bodo konec marca 2021 lahko izvedli 51. Teden slovenske drame. Gledališča in gledališke skupine opozarjajo, naj ne spregledajo roka za prijavo predstav, to je 31. oktober.

Kranj – Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS je Prešernovo gledališče Kranj kot organizator festivala Teden slovenske drame v soglasju s Strokovnim svetom in Svetom zavoda ter Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Kranj sprejelo odločitev, da osrednjega dela jubilejnega, petdesetega Tedna slovenske drame ne izvede. Potekati bi moral v tradicionalnem terminu med 27. marcem in 6. aprilom letos, vendar ga je tik pred odprtjem zaustavila epidemija covida-19. V gledališču so po koncu spomladanskega vala epidemije določili nov termin med 7. in 15. novembrom, vendar pa so glede na trenutno stanje morali sprejeti odločitev, da tekmovalni in spremljevalni program letošnjega festivala ne bosta izvedena.

Kot so zapisali v gledališču, pa kljub temu jubilejni festival ne bo ostal v spominu zgolj po neizvedbi osrednjega dela, ampak tudi po številnih projektih, ki so jih kljub epidemiji pripravili. Tako so že konec maja v gradu Khislstein za javnost odprli pregledno razstavo Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let, ki je vse leto nastajala v sodelovanju Prešernovega gledališča Kranj, Gorenjskega muzeja, Slovenskega gledališkega inštituta in Radia Slovenija – programa Ars. Slovesno so jo odprli v okviru Poletne muzejske noči 20. junija z uprizoritvijo Monologov s kavča, ki so nadomestili vsakoletno delavnico dramskega pisanja. Prešernovo gledališče Kranj je v času epidemije povabilo osem dramatikov, in sicer Simono Hamer, Simono Semenič, Roka Vilčnika - rokgreja, Varjo Hrvatin, Kim Komljanec, Petra Rezmana, Nejca Gazvodo in Tjašo Mislej, da so napisali kratke monologe, ki so jih pod režijskim vodstvom Luke Marcena in Maše Pelko »na domačem kavču« posneli igralci domačega igralskega ansambla in so jih predvajali na spletu, ob odprtju razstave pa so jih prvič uprizorili tudi na odru.

Poleg osrednje razstave na gradu Khislstein so bile na ogled še tri – Grumovi nagrajenci v Galeriji Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj, v knjižnici pa razstava Prešernovo gledališče Kranj na Tednu slovenske drame in razstava Petdeseti Teden slovenske drame pred Prešernovim gledališčem. Podelili so dve najpomembnejši festivalski nagradi – nagrado Slavka Gruma, ki je letos šla v roke Tjaše Mislej za dramo Naše skladišče, ki so jo septembra v režiji Mateje Kokol v Prešernovem gledališču tudi krstno uprizorili, in nagrado za mlado dramatičarko, ki jo je prejela Varja Hrvatin za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Prešernovo gledališče Kr­anj je v sklopu festivala pripravilo tudi tri kataloge – jubilejnega, preglednega in redni festivalski katalog, trenutno pa namesto vsakoletnega dneva nominirancev, na katerem z bralnimi uprizoritvami in pogovori z avtorji predstavijo za Grumovo nagrado nominirana besedila, pripravljajo pogovore z njihovimi avtorji, ki jih bodo posneli in objavili na spletu.

Organizatorji festivala upajo, da se bo epidemija kmalu umirila, da bodo gledališča lahko znova odprla svoja vrata za obiskovalce in da bodo konec marca 2021 lahko izvedli 51. Teden slovenske drame. Ob tem vabijo gledališča in gledališke skupine, da ne spregledajo roka za prijavo predstav, to je 31. oktober 2020. Selektor 51. festivala je Rok Andres, prijavnica pa je na voljo na spletni strani Tedna slovenske drame (www.tsd.si).

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

četrtek

14/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 24. junij 2021

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Tržič, 24. junij 2021

Odprtje razstave ob 30. obletnici osamosvojitve

RAZSTAVE / Jesenice, 24. junij 2021

Odprtje razstave Enigma

RAZSTAVE / Šenčur, 24. junij 2021

Razstava Izginula dediščina Šenčurja

IZLETI / Podljubelj, 25. junij 2021

Pohod po poteh teritorialne obrambe

PREDAVANJA / Gorenjska, 26. junij 2021

Bralna urica o življenju in delu literarnih zvezdnikov

PRIREDITVE / Preddvor, 27. junij 2021

Petrov sm'n s Folklornim društvom Preddvor

OBVESTILA / Kranj, 28. junij 2021

Nakup vstopnice za letni bazen

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 08:16, 23. junij

"»Prihodnost«Končujem zadnji letnik faksa in me zanima, ali bom uspešna tako, kot si želim. Korona in vse, kar sodi zraven. Kaj pa ljubezen,...

Nesreča na nujni vožnji / 07:28, 23. junij

Policijsta se peljeta z avto v hrib ritensko.Pa ju mimoidoči vpraša; “Zakaj se pa peljeta ritensko.”Policaj odgovori: “Zkoraj pri gostilni n...

Razstava Moj Triglav pred planinskim muzejem / 07:25, 23. junij

Bil, lepo je, pohvalno !

Gorenjci slavili v Kopru / 07:25, 23. junij

Mohorič zna presenetit tudi na dirki vseh dirk prihodnji teden...

Nov zbirni center za ravnanje z odpadki / 07:24, 23. junij

SEj pravim, da smo namesto druge Švice postal druga Italija, tam smetarska mafija obrača težke miljone že vrsto let, mi smo še amaterji, pa nima veze kdo je na oblasti, denar ne smrdi nikomur !

Tanja odgovarja / 07:22, 23. junij

Evo, Tanja vse zrihta tko da je prov...

Mobilne enote za cepljenje / 07:19, 23. junij

""Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v najnovejši posodobitvi svojih napotkov glede cepljenja zapisala, da ne priporoča oz. odsvetuj...