Danes je pot, namenjena uporabi kmetijske mehanizacije, prav zanjo preozka in zato neuporabna, je nazorno pokazal Boštjan Cvenkel.

Protestno zaprli dovoz do gradbišča

Lastniki kmetijskih zemljišč na drugi strani proge opozarjajo, da skozi podvoz pri Mišačah, ki ga obnavljajo in je bil nekoč zasnovan za konja in voz, danes kmetijska mehanizacija ne more.

Mišače – Trije kmetje iz Mišač in okolice so v petek s kratko protestno zaporo poti, ki pod železniško progo v Mišačah vodi do njihovih travnikov in polj, skušali opozoriti na nerazumno obnovo podvoza pod železnico. Ta bo namreč tudi po zaključku temeljite sanacije ostal tak, kot je bil v času, ko so ga zgradili: dimenzioniran za konja oziroma vola in voz. Sodobna kmetijska mehanizacija, na primer traktor z balirko, kosilnico in podobnimi pripomočki, ki bi jih lastniki zemljišč na drugi strani podvoza radi uporabljali za upravljanje svojih zemljišč in kmetovanje, ne bo mogla skozenj.

»Nismo želeli ovirati dela, saj vemo, da izvajalci nimajo nič pri tem, kako je bila načrtovana obnova podvoza pod progo,« je povedal Boštjan Cvenkel, eden od protestnikov. Upokojeni veterinar je lastnik zemljišč na drugi strani proge, ob rekonstrukciji železniške proge pa je celo brezplačno odstopil del svoje zemlje za skladiščenje materiala.

»Samo opozorili bi radi na nesmiselnost obnove podvoza, kakršno so si zamislili. Zdaj je popolnoma razdrt in z le malo dela bi ga lahko s sedanjih2,8 metra razširili tako, da bi skozenj lahko peljala tudi sodobna kmetijska mehanizacija, ne le konj in voz s senom kot v časih, ko je bila gorenjska železnica zgrajena. Potrebovali bi le pol metra širšega, pa bi bil bistveno bolj uporaben.«

Kot pravi, so investitorja, Slovenske železnice in ministrstvo za infrastrukturo, na nerazumno obnovo s predlogom izboljšanja opozorili že lansko poletje, a so naleteli na gluha ušesa.

Po pomoč so se obrnili tudi na Občino Radovljica, kjer so njihova prizadevanja podprli, a to investitorjev in odločevalcev še vedno ni prepričalo. Kot so povedali na Občini Radovljica, so Direkcijo za infrastrukturo prejšnji mesec ponovno pozvali, da v sklopu nadgradnje železnice izvede tudi širitev podvoza za kmetijsko mehanizacijo na območju Mišač.

A na direkciji pojasnjujejo, da to ni mogoče, saj naj bi bila, če bi želeli povečati katerikoli gabarit tega objekta, potrebna izvedba novega podvoza, to pa da bi naložbo v obnovo proge podražilo za okoli 180 tisoč evrov, za kar ni predvidenih sredstev. Prepričani so tudi, da glede na dobro stanje in ustrezno nosilnost objekta ter glede na obseg zemljišč, do katerih se dostopa čez navedeni objekt, takšna investicija ne bi bila ekonomsko upravičena.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..