Ste že šli na sprehod

V petek, 15. oktobra, smo praznovali svetovni dan hoje – človeku najbolj naravne oblike gibanja, ki bi morala biti nekaj samoumevnega, pa v sodobni družbi to žal še zdaleč ni (več). Zato je leta 1992 hoja dobila svoj posebni mednarodni dan in bila prepoznana kot eden od ukrepov, s katerimi lahko razvita družba temeljito spremeni svoje navade in vplive na okolje ter poskrbi za dolgoročno bolj vzdržen in zdrav način življenja in dela. 

Mediji nas vsakodnevno opominjajo na skrb vzbujajoče podatke o našem zdravju. Kot družba smo predebeli, v porastu so tako psihične bolezni kot bolezni srca in ožilja ter rak in mnoge druge, in ker se nam vseskozi mudi, smo hojo zamenjali z vozili, tekočimi stopnicami, dvigali. Čeprav je naše telo v osnovi namenjeno gibanju, smo hojo preprosto povsem zanemarili.

Da hoji ni kaj očitati, opozarjajo tudi na Nacionalnem institutu za javno zdravje, kjer v svojih programih – eden od njih se imenuje kar začetni program hoje – poudarjajo, da je hoja vsestranska, saj lahko pešačimo neodvisno od starosti in ravni svoje telesne zmogljivosti, prikladna, saj lahko pešačimo skorajda povsod, za to pa ne potrebujemo posebne opreme, naprav in rezervacij prostora, najbolj primerna za izboljšanje telesne zmogljivosti, poceni, saj ne zahteva nobenih članarin, prispevkov in stroškov za drago športno opremo, prijeten način za spoznavanje okolice in nezahtevna, saj posebne telesne sposobnosti in predhodne priprave niso potrebne. Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 minut hitre hoje na dan, najbolj kar vse dni v tednu. Pravzaprav je hoja najbolj praktičen, poceni in široko dostopen način za redno telesno dejavnost in ohranjanje zdravja. Ne le na naše zdravje, hoja ima pozitiven učinek na celotni planet, ki se duši (tudi) zaradi posledic dejstva, da smo kot družba prenehali hoditi.

Sama hodim zelo rada – po opravkih, na sprehode, na dolge pohode in na planinske ture. A pripadam generaciji, ki se je v otroštvu podila po ulicah in gozdovih, česar za današnje otroke ne moremo več trditi, čeprav je gibanje najbolj pomembno prav za možgane, ki se šele razvijajo, torej za najmlajše.

Vseeno je, ali se podate peš do službe ali trgovine, ali s pomočjo pametne ure sledite cilju 10 tisoč korakov dnevno, ali pa so vam ljubši večdnevni pohodi ali romanja. Pomembno je, da hodite, saj boste z vsakim korakom bližje boljšemu počutju in zdravju.

Strokovnjaki so si enotni – naj hoja postane del našega vsakdana. Zatorej – ste danes že bili na sprehodu?

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

0/6

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...