Na prireditvi Poslednji pozdrav Škofji Loki in predstavitvi knjige Strganke in postrganke so sodelovali tudi najbližji sorodniki Franceta Štukla: žena Tinka, sinova Jože in Metod z Ireno ter hči Marta z družino. / Foto: Tina Dokl

Škofja Loka ga je uročila

Predstavitev knjige loških zgodb z naslovom Strganke in postrganke je prejšnji petek v dvorano Sokolskega doma v Škofji Loki privabila številne prijatelje, sorodnike in znance Franceta Štukla. Čeprav njenega izida avtor ni dočakal, pa je bila prireditev lep, na trenutke pa tudi humoren spomin na iskrivega človeka, ki je bil predan tisočletnemu mestu, njegovi zgodovini in Ločanom.

Jeseni 2022 je dr. France Štukl dopolnil 80 let in ob njegovem jubileju so Občina Škofja Loka, Zgodovinski arhiv Ljubljana – Enota Škofja Loka in Muzejsko društvo Škofja Loka pripravili izid njegove knjige loških zgodb z naslovom Strganke in postrganke. Na njegovo željo je knjigo ilustrirala domačinka Maja Šubic.

Spominski večeri so pogosto turobni, a spomin na Franceta Štukla je bil daleč od tega. Čeprav je od njegove smrti minilo šele dobra dva meseca, je bilo hitro slutiti, da ima častni občan Škofje Loke, prejemnik Aškerčevega priznanja za življenjsko delo in častni član Muzejskega društva Škofja Loka dr. France Štukl med Ločani prav posebno mesto in da si ga bomo zapomnili kot izvrstnega in iskrivega pripovedovalca. Svoje zgodbe v loški govorici je vedno rad začinil z njemu lastno in prepoznavno hudomušnostjo.

Bil je prava loška legenda in neizčrpna enciklopedija, svoje bogato vedenje pa je rad delil z drugimi, zapustil nam ga je v številnih prispevkih in monografijah.

Strganke in postrganke

Zadnje njegovo delo je knjiga Strganke in postrganke, njenega izida pa avtor žal ni dočakal. So ga pa zato dočakali njegovi sorodniki, prijatelji in znanci, ki so se ob izidu knjige poklonili njegovemu spominu.

»Čeprav se je kot še mnogo drugih otrok iz obdobja nemške okupacije rodil v Celovcu, je bilo praktično celotno njegovo življenje posvečeno Škofji Loki oziroma Lok, kot pravimo Ločani. Slikovito mesto, pisana Loka, ga je uročila že od malega,« je o Francu Štuklu v uvodu knjige Straganke in postrganke zapisal loški župan Tine Radija, o njegovi predanosti mestu, njegovi zgodovini in Ločanom pa je spregovoril nekdanji loški župan Miha Ješe, ki je Franca Štukla poznal od mladih nog, Štukl pa je bil tudi njegov učitelj. »V prvi gimnaziji sem imel to čast, da me je učil umetnost. Biti na umetnostnih urah pri gospodu Štuklu je bil privilegij in nekaj posebnega. Njegov bogati loški jezik, njegovo vedenje o Loki in naši zgodovinski preteklosti, njegovo znanje o vsem, kar se v Loki dogaja, so bili neprecenljivi,« je povedal Miha Ješe in dodal, da je vsem dal neizbrisen pečat ljubezni do umetnosti in vsega lepega. »Mislim, da je verjetno edini, ki je doktoriral na Škofji Loki. Njegov doktorat so njegove knjige, ki jih je napisal o nas,« je še poudaril Miha Ješe.

O svojem dolgoletnem sodelavcu je spregovorila tudi vodja škofjeloške enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana Judita Šega. »Veseli smo, da smo lahko sodelovali pri izidu knjige Strganke in postrganke, žalosti nas edino to, da dr. Štukla danes ni več med nami, da bi nam lahko iz prve roke povedal še kakšno storijo, kakšno postrganko, ki morda ni našla prostora v tej knjigi,« je tudi povedala glavna urednica knjige Strganke in postrganke.

Lepi spomini na očeta

Marsikaj pa so o njem in življenju z njim nato dodali njegovi trije otroci: Jože, Metod in Marta, ki imajo na očeta veliko spominov. Od tega, kako so se vozili na morje, do obnove hiše, delavnice najrazličnejših izdelkov do učenja spolne vzgoje. Vsak po svoje so z različnimi anekdotami in spomini nasmejali poslušalce in skupaj z voditeljico večera Heleno Janežič pripravili res prijeten večer. Na koncu sta ga s kratko predstavitvijo izkušenj Cotlnovega Cirila začinila Miha Ješe in Branko Tavčar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 83 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/16

sobota

-2/15

nedelja

6/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. marec 2023

Na Veliki Planik

FILM / Kranj, 18. marec 2023

Fenomen ozdravitve

PRIREDITVE / Šenčur, 18. marec 2023

Zborovska sakralna glasba s postno vsebino

GLEDALIŠČE / Cerklje, 18. marec 2023

Tridesetletnice

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 18. marec 2023

Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša

IZLETI / Škofja Loka, 18. marec 2023

Romanje k sv. Jožefu na Huje

PRIREDITVE / Krvavec, 18. marec 2023

Cerklje smučamo

PRIREDITVE / Breznica, 19. marec 2023

Škratovanje

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.