Dela potekajo v tako imenovanem metanskem režimu, kajti pod Karavankami so večje koncentracije metana. / Foto: Gorazd Kavčič

Preboj druge predorske cevi šele konec leta

Po prvotnih napovedih naj bi bil podzemni del izkopa druge cevi predora Karavanke zaključen septembra, a se to ne bo zgodilo. Kot so povedali na Darsu, naj bi do preboja prišlo šele konec leta. Razlog? Težavne geološke razmere.

Najbolj »kritičen« del naj bi bil glede na pričakovanja geologov na globini okoli 3000 metrov.

Hrušica – Delavci izvajalca Cengiz so pri gradnji druge cevi predora Karavanke do konca prejšnjega tedna opravili 2620 metrov podzemnega izkopa. Kot so pojasnili na Darsu, izkop ta čas poteka v zahtevnih geoloških razmerah, kar vpliva na hitrost izkopa. In če naj bi po prvotnih načrtih do preboja prišlo že septembra, se to ne bo zgodilo, na Darsu ga napovedujejo šele za konec letošnjega leta. Dolžina podzemnega dela na slovenski strani je 3546 metrov.

Izkop se je upočasnil

Še marca, ko smo si ogledali gradbena dela v predoru, so delavci turškega izvajalca Cengiz vsak dan napredovali za od dva do tri metre in takrat so se prebili 2500 metrov globoko v Karavanke. V zadnjih treh mesecih se je napredek dokaj upočasnil, saj jim je uspelo opraviti le dobrih sto dodatnih metrov izkopa.

»Trenutno poteka izkop v območju hrušenske prelomne cone, s prehodom iz permokarbonskih skrilavih glinavcev in meljevcev v triasne karbonatne kamnine,« so geološke razmere pojasnili na Darsu. Gre za dokaj nestabilne kamnine, zato prihaja tudi do lokalnih »zruškov«. Dela potekajo v tako imenovanem metanskem režimu, kajti pod Karavankami so večje koncentracije metana.

Za zdaj nimajo težav z vdori vode, pojavljanje vode pričakujejo v nadaljevanju, ko bodo izkopna dela prešla v dolomitne kamnine. Tam pričakujejo močnejše dotoke hribinske vode. Najbolj »kritičen« del naj bi bil glede na pričakovanja geologov na globini okoli 3000 metrov. Ko bo podzemni izkop zaključen, bo sledila montaža elektro-strojne opreme, ki naj bi jo opravil skupni izvajalec na slovenski in avstrijski strani, ki pa po navedbah Darsa še ni izbran.

Odprtje druge cevi leta 2025

Pri tem so Avstrijci nekaj korakov pred nami, svoj del podzemnega izkopa v dolžini 4402 metra so zaključili že septembra 2021. Na avstrijski strani izvajalec tako že opravlja dela na voziščni konstrukciji.

Gradnja druge cevi mora biti zaključena maja 2025, po odprtju nove cevi pa bo sledila predvidoma dveletna obnova stare, zato bo promet v tem času še vedno potekal po eni, vendar mnogo varnejši novi predorski cevi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 0 km/h

-1/5

četrtek

5/9

petek

5/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.