Anton Mežan / Foto: Gorazd Kavčič

Pobuda za skupne nadzore

Na oktobrski koordinaciji županov občin Zgornje Gorenjske je bila v ospredju problematika nadzora gradbenih posegov v prostor. Župani se zavedajo težave pomanjkanja inšpektorjev, a menijo, da bi večja aktivnost pri nadzorih in več izdanih odločb lahko prispevalo k preventivi.

Žirovnica – Župani so problematiko predstavili Martini Gašperlin, v. d. glavne inšpektorice Inšpektorata RS za naravne vire in prostor, in Andreji Troha, v. d. direktorice gradbene in geodetske inšpekcije. Po sestanku so sklenili, da bodo regijski koordinaciji inšpektorjev in inšpekcijskemu svetu poslali konkreten predlog, da bi takoj na začetku drugega leta opravili usmerjene nadzore na območju posameznih občin.

Kot je pojasnil žirovniški župan Leopold Pogačar, bi inšpektorji različnih področij tako opravili skupen nadzor in ugotavljali več kršitev, pri čemer tudi ne bi bilo pomislekov glede pristojnosti. »Izvedba tovrstnih nadzorov in inšpekcijskih postopkov je zelo pomembna z vidika splošnega preprečevanja kršitev v prihodnje, saj bi kršiteljem jasno sporočili, da tako enostavno ne gre, in da se nehamo izgovarjati na pomanjkanje kadra ter slabo zakonodajo,« je prepričan Pogačar.

Veliko pomanjkanje inšpektorjev

Martina Gašperlin je ob tem dejala, da bodo po tem, ko bodo župani podali pobudo za skupne nadzore, pretehtali, ali bodo zadevo vključili v letni delovni program za prihodnje leto. Dodala je, da je to odvisno od razpoložljivosti kadrov, saj se soočajo z velikim pomanjkanjem inšpektorjev, zlasti gradbenih. Težava je tudi, da ob razcvetu gradbeništva ne dobijo novih inšpektorjev.

Poudarila je še, da občine lahko podajo tudi prijave posameznih kršitev. »Vendar se te prijave potem rangirajo in vprašanje je, kdaj njihova obravnava pride na vrsto,« je pojasnila. Prioritetno namreč obravnavajo primere nevarnih gradenj, ki ogrožajo življenje ali zdravje. Druga prioriteta so objekti v gradnji. Ob velikem pripadu zadev ob premajhnem številu inšpektorjev zato lahko traja zelo dolgo, da posamezne prijave pridejo na vrsto.

Težave z zlorabo zakonodaje

Kranjskogorska županja Henrika Zupan je na drugi strani poudarila težave z zlorabo zakonodaje in raznih institutov na področju gradnje objektov. »Posebej je problematična gradnja aparthotelov, ki po pridobljenem uporabnem dovoljenju postanejo stanovanjski bloki. Namesto da bi se v aparthotelih izvajala turistična dejavnost, se apartmaji prodajo za sekundarna stanovanja,« je pojasnila županja.

Na terenu se ni zgodilo skoraj nič

Blejski župan Anton Mežan pa opaža, da občinski prostorski načrt dovoljuje nekaj, v naravi pa se dogaja nekaj čisto drugega. »Težko je upravljati destinacijo, če dela vsak po svoje, in težko sledimo cilju, da bi Bled enkrat postal turistična destinacija z višjo dodano vrednostjo in petzvezdičnim turizmom,« je povedal. Od leta 2015 dalje se po njegovih besedah na terenu ni zgodilo skorajda nič, kar bi omejilo ali vsaj opozorilo tiste, ki gredo povsem mimo zakonodaje, da morajo preveriti, kaj sploh lahko gradijo. »In da je treba za vsako stvar imeti gradbeno in na koncu tudi uporabno dovoljenje,« je dodal Mežan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/12

sobota

6/10

nedelja

5/8

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 10. februar 2024

Po sledeh kulture: Od Komende do Kamnika

PRIREDITVE / Poženik, 13. februar 2024

Veselo pustno rajanje

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

 

 
 

 

 
 
 

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!

Evropska sredstva unovčena / 09:11, 3. februar

Gradi se kolesarska povezava Obrne-Boh.Bistrica. Do Bleda se ne gradi nič. Razdalja Obrne-Bled je 8km. Na tej razdalji je že zgrajena kolesa...

V Šenčurju poklon štiridesetim talcem / 21:59, 1. februar

"Vstaja se je končala z znamenito dražgoško bitko, ki je pokazala, da Nemci niso nepremagljivi,«Kdo bo učencem razložil nemško nepremagljivo...

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...