Čeprav kanjon leži tik ob mestnem jedru in predstavlja naravno znamenitost, je obiskovalci ne morejo celovito izkusiti zaradi nedostopnosti in pomanjkljive infrastrukture, pojasnjujejo na Mestni občini Kranj. / Foto: Gorazd Kavčič

Evropski denar za kanjon

V Kranju bodo s pomočjo evropskih sredstev uredili infrastrukturo v kanjonu Kokre in vhode v rove pod mestom. Dela bodo začeli prihodnje poletje in jih bodo končali do jeseni 2025.

V okviru projekta bodo tako uredili poti in dostope v kanjonu dolvodno na desnem bregu, povezave med kanjonom, rovi in mestnim jedrom ter območje pred vhodoma v rove s pripadajočimi objekti (ploščadi, vhoda v rove, večnamenski objekt in sanitarije).

Kranj – Mestna občina Kranj (MOK) je za načrtovano urejanje kanjona Kokre pridobila 350 tisoč evrov iz Načrta za okrevanje in odpornost. Vrednost celotnega projekta je sicer ocenjena na 789 tisoč evrov, občina pa bo zagotovila preostala sredstva. Kot so napovedali na MOK, bodo dela predvidoma začeli julija prihodnje leto in končali do jeseni 2025.

Na MOK so pojasnili, da je namen projekta Ureditev infrastrukture v kanjonu Kokre in območja vhodov v rove v Kranju optimizacija rabe degradiranega zelenega območja kanjona. Čeprav kanjon leži tik ob mestnem jedru in predstavlja naravno znamenitost, je obiskovalci ne morejo celovito izkusiti zaradi nedostopnosti in pomanjkljive infrastrukture. Nedostopen je zlasti del dolvodno od starega mestnega jedra na obeh bregovih Kokre. Poleg tega so med kanjonom in mestnim jedrom tudi podzemni rovi, ki so že zdaj dobro obiskana znamenitost, vendar pa njihov potencial javnega turističnega prostora še vedno ni optimalno izkoriščen.

V okviru projekta bodo tako uredili poti in dostope v kanjonu dolvodno na desnem bregu, povezave med kanjonom, rovi in mestnim jedrom ter območje pred vhodoma v rove s pripadajočimi objekti (ploščadi, vhoda v rove, večnamenski objekt in sanitarije). »S tem bo dostop do prodišča in biotskih značilnosti kanjona bistveno lažji, kar bo občutno povečalo izobraževalni potencial kanjona, obenem pa bo naravna dediščina povezana s kulturnim dogajanjem v rovih, prek sprehajalnega mostu pod mestom pa tudi dva dela Kranja. To bo lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem ponudilo celovito izkušnjo mestnega utripa, načrtovane projektne aktivnosti pa vključujejo tudi sodobna digitalna orodja in rešitve, ki bodo zagotavljala visokokakovostno uporabniško izkušnjo in povečanje učinkovitosti poslovanja turističnih ponudnikov,« so sporočili z MOK.

Projekt bo prispeval k izboljšanju funkcionalnosti, varnosti in kakovosti javne turistične infrastrukture, obenem pa tudi k izboljšanju kakovosti bivanja domačega prebivalstva, še napovedujejo na MOK. Z ureditvijo infrastrukture v kanjonu želijo pritegniti tuje in domače turiste ter vplivati na višjo raven kakovosti njihovega doživetja in s tem doseči višje cenovno pozicioniranje vseh turističnih ponudnikov, ki delujejo v destinaciji Kranj. »Pomembno je, da bo tovrstni turizem sprejemljiv za lokalno okolje in bo domače prebivalstvo vključeno v koristi od turizma, vse skupaj pa bo krepilo,« ob tem poudarjajo.

Na občini še poudarjajo, da bo projekt povezal tri vrste turističnih produktov mesta Kranj (kulturo, zgodovino in naravno znamenitost) v unikatno turistično ponudbo, prispeval pa bo tudi k trajnostnemu razvoju mesta, blaginji in kakovosti življenja njegovih prebivalcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/12

nedelja

-2/12

ponedeljek

4/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

 

 
 

 

 
 
 

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 21:09, 25. februar

Zelo žalostno, kako se vlada hvali s populizmom. To ni povišanje pokojnin, temveč delna uskladitev z inflacijo. Uskladitev je nižja od infla...

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...

Vzpon populizma / 10:08, 25. februar

Miha, res se ti čudim, da ne vidiš še precej večjega in usodnejšega populizma, ki ga imaš pred nosom. Gibanje Svoboda z Golobom na čelu izpo...

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...