Odgovor PD Kranj

Dne 20. oktobra 2023 je g. Roman Masten v rubriki Prejeli smo pod naslovom PD Kranj – žalostno objavil zapis o PD Kranj, ki je poln neresnic. Zato bralcem, ki imajo pravico izvedeti resnico o poslovanju in vodenju PD Kranj, podajamo naslednji odgovor na zapisano.

PD Kranj ima res kot glavno dejavnost navedene planinske dejavnosti in tem posvečamo toliko pozornosti, kot je le mogoče. O uspehih PD Kranj in njegovih odsekov, ki jih požrtvovalno vodijo načelniki, si lahko vsak na podlagi konkretnih podatkov, objavljenih na spletni strani društva, ustvari svojo sliko. Ta pa je docela drugačna, kot jo brez dejstev in argumentiranja navaja g. Masten.

Odseki PD Kranj so pri upravljanju dejavnosti zelo uspešni, na nekaterih področjih med najuspešnejšimi. PD Kranj je bil na nekaterih področjih gorskih dejavnosti tudi prvi v Sloveniji. Še zdaj edini omogoča gorsko dejavnost ljudem drugačnih zmožnosti v Odseku Nejca Zaplotnika. Ima in je imel tudi vrhunske športnike na področju alpinizma, športnega plezanja, vodništva in mladinskega vodništva. Razpolaga z dobro izurjenimi markacisti, vzdržuje sto kilometrov planinskih poti (tudi zahtevnih), zato niso vse urejene že naslednji dan po poškodovanju, kot bi si mogoče kdo želel. Tudi druga planinska društva jih nimajo.

PD Kranj bo še naprej skrbel za privlačno okolje, širjenje članstva ter razvoj dejavnosti po specialnostih, ki se odvijajo v njegovih odsekih. Ne glede na uspešno stanje bi bili lahko uspehi pri posameznih dejavnostih še večji. Tudi povpraševanje je marsikje veliko večje, kot so kapacitete, ker obstajata dve oviri – denar in kadri.

Denar in kadri so bili namesto za pospeševanje dejavnosti v preteklosti v preveliki meri angažirani v planinskih postojankah. Pravilo, ki velja za večino planinskih društev, da koče prinašajo denar za pokritje dejavnosti, žal ne velja za PD Kranj. Že dve generaciji uprave društva se soočata s tem, da koče povzročajo stalne dolgove, zahtevajo nepredvidene intervencije, da sploh lahko obratujejo, ter tako najedajo substanco in potenciale, ki bi skladno s politiko društva morali biti namenjeni dejavnostim.

Pri tem smo mogoče imeli malo nesreče, saj je Planinsko društvo Kranj v prejšnjem obdobju končalo koče, ki so zahtevne, izgubilo pa tiste, ki z majhnimi investicijami prinašajo velike dobičke. Tudi eno od teh, ki jih g. Masten postavlja za vzor. O njej teče pravda, saj je bila ta PD Kranj po našem prepričanju neupravičeno odvzeta. Poleg tega smo imeli tudi nekaj statistično neverjetne smole, saj so nam strele popolnoma uničile eno od treh koč, pri preostalih dveh pa žičniški napravi. Pomagal nam ni nihče. Z lastnimi dolgovi smo odpravili vso škodo. Tudi društvu Kljuke, ki je ogorčeno nad tem, da Dom na Kališču pozimi ne bi obratoval, smo ponudili, da upravljajo kočo brez plačevanja česarkoli PD Kranj, samo da obratuje, dokler ne najdemo oskrbnika. Kandidata ni bilo nobenega. Toliko o dvoličnosti članka. In glede ogromnih dobičkov: od maja do odpovedi sedanjega najemnika je koča obratovala brez plačevanja najemnine PD Kranj. Prej je bila najemnina od 300 do 500 evrov na mesec, v času pandemije pa še nižja. Vse to so preverljivi podatki na podlagi računovodskih listin, ne natolcevanja.

Kranjsko kočo na Ledinah PD Kranj res obnavlja, da jo bomo lahko spet odprli, saj po desetletjih ni bila več primerna za obratovanje. In to bomo tudi še naprej počeli, če bo treba. Primarno bomo še bolj skrbeli za dejavnosti PD Kranj, zaradi katerih društvo sploh obstaja.

Planinsko društvo Kranj, Primož Černilec

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/31

sreda

18/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.