Odgovor PD Kranj

Dne 20. oktobra 2023 je g. Roman Masten v rubriki Prejeli smo pod naslovom PD Kranj – žalostno objavil zapis o PD Kranj, ki je poln neresnic. Zato bralcem, ki imajo pravico izvedeti resnico o poslovanju in vodenju PD Kranj, podajamo naslednji odgovor na zapisano.

PD Kranj ima res kot glavno dejavnost navedene planinske dejavnosti in tem posvečamo toliko pozornosti, kot je le mogoče. O uspehih PD Kranj in njegovih odsekov, ki jih požrtvovalno vodijo načelniki, si lahko vsak na podlagi konkretnih podatkov, objavljenih na spletni strani društva, ustvari svojo sliko. Ta pa je docela drugačna, kot jo brez dejstev in argumentiranja navaja g. Masten.

Odseki PD Kranj so pri upravljanju dejavnosti zelo uspešni, na nekaterih področjih med najuspešnejšimi. PD Kranj je bil na nekaterih področjih gorskih dejavnosti tudi prvi v Sloveniji. Še zdaj edini omogoča gorsko dejavnost ljudem drugačnih zmožnosti v Odseku Nejca Zaplotnika. Ima in je imel tudi vrhunske športnike na področju alpinizma, športnega plezanja, vodništva in mladinskega vodništva. Razpolaga z dobro izurjenimi markacisti, vzdržuje sto kilometrov planinskih poti (tudi zahtevnih), zato niso vse urejene že naslednji dan po poškodovanju, kot bi si mogoče kdo želel. Tudi druga planinska društva jih nimajo.

PD Kranj bo še naprej skrbel za privlačno okolje, širjenje članstva ter razvoj dejavnosti po specialnostih, ki se odvijajo v njegovih odsekih. Ne glede na uspešno stanje bi bili lahko uspehi pri posameznih dejavnostih še večji. Tudi povpraševanje je marsikje veliko večje, kot so kapacitete, ker obstajata dve oviri – denar in kadri.

Denar in kadri so bili namesto za pospeševanje dejavnosti v preteklosti v preveliki meri angažirani v planinskih postojankah. Pravilo, ki velja za večino planinskih društev, da koče prinašajo denar za pokritje dejavnosti, žal ne velja za PD Kranj. Že dve generaciji uprave društva se soočata s tem, da koče povzročajo stalne dolgove, zahtevajo nepredvidene intervencije, da sploh lahko obratujejo, ter tako najedajo substanco in potenciale, ki bi skladno s politiko društva morali biti namenjeni dejavnostim.

Pri tem smo mogoče imeli malo nesreče, saj je Planinsko društvo Kranj v prejšnjem obdobju končalo koče, ki so zahtevne, izgubilo pa tiste, ki z majhnimi investicijami prinašajo velike dobičke. Tudi eno od teh, ki jih g. Masten postavlja za vzor. O njej teče pravda, saj je bila ta PD Kranj po našem prepričanju neupravičeno odvzeta. Poleg tega smo imeli tudi nekaj statistično neverjetne smole, saj so nam strele popolnoma uničile eno od treh koč, pri preostalih dveh pa žičniški napravi. Pomagal nam ni nihče. Z lastnimi dolgovi smo odpravili vso škodo. Tudi društvu Kljuke, ki je ogorčeno nad tem, da Dom na Kališču pozimi ne bi obratoval, smo ponudili, da upravljajo kočo brez plačevanja česarkoli PD Kranj, samo da obratuje, dokler ne najdemo oskrbnika. Kandidata ni bilo nobenega. Toliko o dvoličnosti članka. In glede ogromnih dobičkov: od maja do odpovedi sedanjega najemnika je koča obratovala brez plačevanja najemnine PD Kranj. Prej je bila najemnina od 300 do 500 evrov na mesec, v času pandemije pa še nižja. Vse to so preverljivi podatki na podlagi računovodskih listin, ne natolcevanja.

Kranjsko kočo na Ledinah PD Kranj res obnavlja, da jo bomo lahko spet odprli, saj po desetletjih ni bila več primerna za obratovanje. In to bomo tudi še naprej počeli, če bo treba. Primarno bomo še bolj skrbeli za dejavnosti PD Kranj, zaradi katerih društvo sploh obstaja.

Planinsko društvo Kranj, Primož Černilec

Oddaj svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/5

sreda

-1/6

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.