V Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije zagotavljajo, da 4. avgusta nihče ni upravljal z vodami v njihovem parku. / Foto: Gorazd Kavčič

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo

Več kot dvajset krajanov Kokrice, ki jim je 4. avgusta poplavilo objekte, je kazensko ovadilo Javni gospodarski zavod Brdo, ker sumijo, da naj bi z dvigom zapornic na vodah v parku Brdu prispevali k poplavljanju.

Kranj – Na torkovem zboru krajanov Kokrice, ko so se krajani ob 17. uri srečali s kranjskim županom Matjažem Rakovcem in ekipo mestne uprave, so zagotovo spregovorili tudi o vzrokih za poplavo 4. avgusta, ko je bilo do poldrugega metra pod vodo več deset objektov v krajevni skupnosti. Številni krajani menijo, da tako obsežna poplava ni bila samo po­sledica obilnih padavin, pač pa s prstom kažejo tudi na Javni gospodarski zavod (JGZ) Brdo Prokolarne storitve RS in Direkcijo za vode.

Skupina več kot dvajsetih lastnikov objektov na Cesti na Belo, Cesti na Brdo, Dolžanovi poti in Partizanski poti je tako po naših informacijah prejšnji teden na Policijski postaji Kranj celo vožila naznanilo kaznivega dejanja oziroma kazensko ovadbo zoper JGZ Brdo zaradi utemeljenega suma storitve povzročanja splošne nevarnosti in neodvrnitve nevarnosti po 314. in 326. členu Kazenskega zakonika.

Glavni očitek kazenske ovadbe je, da naj bi JGZ Brdo v noči na 4. avgust z dvigom zapornic na vodah na svojem Posestvu Brdo brez dolžnega obvestila pristojnim za nižje ležeče zapornice in brez obvestila prebivalcem prispeval k temu, da je ogromna količina vode nenadno in nepričakovano pritekla na območje vasi Kokrica. V JGZ Brdo so na naše vprašanje zanikali, da bi tisto noč kdorkoli dvignil zapornice pri kateremkoli od enajstih ribnikov v parku Brdo.

»Vsi vedo, a nihče ne pove naglas«

Vložniki pojasnjujejo, da je narasla voda 4. avgusta okoli 4.30 zjutraj prišla silovito, hitro in nenadno, medtem ko je bila sirena za splošno nevarnost sprožena šele okoli 5.30. Visoka voda je nato na njihovem območju nepremično mirovala od šest do sedem ur, dokler ni okoli 11. ali 12. ure nenadno in v kratkem času odtekla. Zaradi opisanega in več pričevanj krajanov domnevajo, da je nekdo vodo načrtno upravljal in zapornice dvigoval nenadno in brez vnaprejšnjih opozoril, zaradi takšnega ravnanja pa sta jim nastali tako velika materialna škoda na premoženju kot tudi nematerialna škoda zaradi nenehnega strahu, ki jim ga je povzročila avgustovska poplava.

»Ob štirih zjutraj nas je prišel zbudit gasilec, da naj odmaknemo višje avtomobile, ker prihaja naval vode. Ko smo avtomobile prestavili, je v roku petih minut voda prišla do višine vrat, v naslednje pol ure pa narasla še za en meter. V notranjih prostorih smo imeli vode 50 centimetrov in nam je uničilo kompletno etažo hiše. Po tistem smo imeli letos še dvakrat vodo do zadnje stene hiše in po travniku. Sumimo, da je do tega prišlo zaradi praznjenja jezer na Brdu,« opisuje eden od vložnikov kazenske ovadbe. V njej med drugim tudi piše, da naj bi krajana, ki je bil v času poplav odsoten, poklical lokalni gasilec in ga obvestil, da ima poplavo, ker so na Brdu dvignili zapornice. Takšna in druga pričevanja vložnikom kazenske ovadbe nakazujejo, da naj bi lokalni prebivalci oziroma gasilci na Kokrici očitno dobro vedeli, »kaj se na Brdu dogaja, pa si nihče ne upa tega povedati naglas«.

Na Brdu zanikajo očitke

Iz JGZ Brdo so za Gorenjski glas povedali, da pred padavinami nikoli ne posegajo v nivoje jezer, v noči na 4. avgust pa na nobenem od vodnih objektov ni nihče dvignil zapornic. »Voda, ki priteče na Brdo, v enaki količini z Brda tudi odteče,« so zatrdili. Ob tem so poudarili, da ribniki na Posestvu Brdo celo ugodno vplivajo na vodostaje ob ekstremnih padavinah zaradi akumulacije poplavnega vala. »V času visokih voda poleti 2023 (tudi 4. avgusta) je enajst ribnikov na Posestvu Brdo akumuliralo zelo velike količine vode. Gladine so narasle za 0,5 metra in več v vsakem ribniku, saj so iztoki ribnikov omejeni. Dvig gladine za pol metra in več na površinah vseh enajstih ribnikov pomeni veliko kubičnih metrov akumulirane vode. Poplavljena površina ob ribnikih na Brdu je bila seveda večja od površine v času normalnih vodostajev ribnikov. Vodo so akumulirala tudi mokrišča na Posestvu Brdo,« so pojasnili.

Kot poudarjajo na Brdu, so njihovi ribniki letošnje poletje akumulirali vodo do ekstremnih vodostajev in ekstremne količine padavin; ko se je začela voda pretakati tudi prek nasipov ribnikov, pa takih ekstremov ni mogoče »upravljati«, kaj šele v takih razmerah »dvigati zapornice«. »Ribniki Brda v času ekstremnih padavin omogočajo obsežno akumulacijo vode in zajamejo poplavni val. Brez enajstih ribnikov Posestva Brdo bi poleti 2023 celoten poplavni val pridrvel do nižje ležečih vasi in povzročil veliko več škode kot 'le' razlivanje vode,« so prepričani.

Jezni tudi na direkcijo za vode

Lahko se zgodi, da kazenska ovadba zoper JGZ Brdo ne bo edina, ki jo bodo sestavili lastniki poplavljenih objektov na Kokrici. Po naših podatkih namreč razmišljajo tudi o vložitvi kazenske ovadbe zoper Direkcijo RS za vode, saj naj bi po njihovem mnenju stanovanjske hiše in gospodarske objekte na Kokrici poplavilo tudi zaradi neočiščenih strug in slabo vzdrževanega nasipa, ki ga naj bi po njihovem vedenju upravljala prav direkcija. Kot pa smo slišali, so slabe volje tudi zaradi gasilcev, ker so 4. avgusta prepozno, šele uro po poplavnem valu, sprožili sireno za splošno nevarnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/12

torek

-5/11

sreda

-3/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Poženik, 13. februar 2024

Veselo pustno rajanje

PREDAVANJA / Škofja Loka, 13. februar 2024

Po Južni Ameriki s kolesom

PREDAVANJA / Naklo, 13. februar 2024

Potopisno predavanje Ob lepi modri Donavi

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

RAZSTAVE / Jesenice, 14. februar 2024

Tretji planet od sonca

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 14. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Poženik, 14. februar 2024

Robič, botanik pod Krvavcem

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

 

 
 

 

 
 
 

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!