Malce strpnosti, prosim!

Sama sicer ne vozim motorja, sem pa že kar nekaj let sopotnica. Z možem sva opravila precej skupnih kilometrov, prepotovala kar nekaj držav, po stranpoteh pa sva spoznala tudi številne slovenske ceste in kraje, kamor z avtomobilom najbrž nikoli ne bi zavila.

Pogosto vprašanje prijateljic, ki vedo, da se na izlete in počitnice navadno odpravljam z motorjem, je, kam dam prtljago, saj je jasno, da so motoristični kovčki prostorsko precej omejeni. Ko jih prepričam, da večinoma na počitnicah nikoli ne potrebujemo niti polovice tega, kar naložimo v avto, me zlasti ob poletni vročini marsikatera vpraša, kako zdržim v motorističnih oblačilih, rokavicah, čeladi in škornjih.

Seveda imam tudi na to vprašanje že kar nekaj časa pripravljen odgovor. Tako vedno povem, da na motorju med vožnjo ni vroče, da pa me vročina navadno oblije v križiščih, pred semaforji in v kolonah, kjer je lahko dolgotrajnejše čakanje res malce mučno. K sreči je vsaj včasih priložnost, da se z motorjem prehiti kolona, zlasti tista, ko je treba dlje časa čakati na mejnih prehodih.

O tem sem razmišljala pred dnevi, ko so se na družbenih omrežjih začele polemike o tem, kdaj in ali sploh smejo motoristi prehitevati kolone na mejnih prehodih. Dejstvo je namreč, da Zakon o pravilih cestnega prometa dovoljuje, da lahko voznik enoslednega vozila, če je kolona vozil ustavljena na smernem vozišču in je na njem dovolj prostora, s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil.

Večina voznikov avtomobilov, zlasti tisti, ki so tudi motoristi, to pravilo poznajo in se, če je le mogoče, motoristom v koloni tudi umaknejo. Med potovanji v tujini sem opazila, da večina šoferjev da prednost motoristom tudi v primerih, ko tega ne zapovedujejo predpisi in morda celo ni potrebno. Pač vedo, da imajo enosledna vozila drugačne vozne lastnosti in da so jim motoristi hvaležni, če jih (zlasti ob zastojih) spustijo naprej. Kot voznica avtomobila sem se z leti sama tega že navadila.

Tudi zato sem začudena spremljala polemike, v katerih so nekateri motoriste, ki prehitevajo kolone na mejnih prehodih, označili ne le kot norce in nasilneže, ampak celo kot bolnike, egoiste in še kaj ...

Obenem sem se spraševala, ali smo v teh časih, ko marsikdaj z negotovostjo ugibamo o naslednjih dneh in mesecih ter bi zato morali biti še bolj razumevajoči do vseh in vsakogar, res postali še bolj nestrpni in nas vsak, ki ne razmišlja in dela tako kot mi, še bolj moti? Prepričana sem namreč, da je prav sedaj priložnost, da več razmišljamo o soljudeh, o njihovih in naših navadah in da ob tem postanemo strpnejši. Tudi do motoristov, ki nas prehitijo med stanjem v koloni.

Oddaj svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/23

torek

13/24

sreda

15/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 4. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 4. avgust 2020

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Radovljica, 4. avgust 2020

Predavanje o slikarju Janu van Eycku

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...