Izbira na daljavo

Bližajo se letošnji informativni dnevi. Dijaki in študenti so imeli v preteklih letih možnost tudi v živo spoznati izobraževalne ustanove, ki so jih uvrstili v ožji izbor za nadaljevanje svojega šolanja. Lahko so spoznali, kakšna klima vlada v izbrani šoli oziroma na fakulteti, se seznanili s profesorji, od dijakov in študentov pa iz prve roke izvedeli, kako je videti šolanje oziroma študij. Za vse to bodo učenci in dijaki zaključnih razredov oziroma letnikov že drugo leto prikrajšani.

Izbira nadaljnjega šolanja, ki za nekatere pomeni že tudi izbiro poklica, je vsekakor ena pomembnejših odločitev, ki jih sprejmemo v življenju. Ob koncu osnovne šole marsikdo sploh še ne ve točno, kaj bi pravzaprav rad počel v življenju, ali pa je nabor stvari, ki jih zanimajo, izjemno širok, kar jim spet oteži odločitev. Nekateri zato izberejo gimnazijsko izobraževanje, saj tako odločitev preložijo še za nekaj let. V vsakem primeru pa je smiselno, da se mladi opremijo s čim več informacijami in poiščejo tudi svoja močna področja. Mladi se pri tem lahko po pomoč obrnejo tudi na šolske svetovalne službe ali karierna središča, ki delujejo pod okriljem zavoda za zaposlovanje. Pregled poklicnega in strokovnega ter tehniškega izobraževanja ponuja tudi spletna stran www.mojaizbira.si, kjer je mogoče spoznati več kot petsto poklicev in več kot 150 šol. Pri tem posebej poudarjajo deficitarne poklice, ki omogočajo tudi pridobitev štipendije, poklice prihodnosti, najbolj iskane in najbolj zanimive poklice ter najbolj priljubljene – tiste, ki jih obiskovalci strani najpogosteje vpišejo v iskalnik. Kateri poklici so primerni zanje, pa lahko mladi preverijo tudi z računalniškim programom Kam in kako.

Mladi naj torej čim bolj izkoristijo informativne dneve, četudi bodo potekali zgolj virtualno oziroma na spletu, saj se šole in fakultete na te predstavitve dobro pripravijo in se trudijo posredovati veliko koristnih informacij, s katerimi lahko prihodnjim dijakom oziroma študentom vsaj malo olajšajo izbiro. Smiselno je, da se tudi učenci in dijaki na informativne dneve že vnaprej pripravijo in potem pogumno tudi vprašajo, kar jih zanima. Za pomoč pri iskanju informacij so na portalu dijaskisvet.si pripravili dvanajst vprašanj, na katere morajo na informativnih dnevih mladi dobiti odgovore: od tega, kakšni so pogoji za napredovanje, kakšen je urnik in izbirni predmeti, do tega, kako je z zaposlitvijo po koncu izobraževanja oziroma z nadaljnjim izobraževanjem.

Pomembno pa je tudi, da se mladi zavedajo, da nobena odločitev ne bo usodna: učimo se vse življenje in tudi šolo oziroma poklic je mogoče zamenjati.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.